Jesmo li spremni za alternativne energente?

Hrvatska podržava tzv „dekarbonizaciju“, „zelenu tranziciju“, napuštanje fosilnih goriva – no postavlja se pitanje jesmo li spremni alternativne energente i zašto smo i dalje na samom dnu kada je riječ o priključenju malih solarnih elektrana? S druge strane i Europa i Amerika sve se više okreću alternativnim izvorima energije.

– Postoji više načina, dakle svi od politike pa do struke na neki način, i naše hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, nismo dovoljno građanima objasnili da mogu doista svoje račune plaćati nula eura mjesečno. Ako se postavi pet do deset kilovata solarnih sustava na svome krovu, građani mogu osam mjeseci ne plaćati električnu energiju. Time će ostati više novaca toj obitelji, gradu, županiji i domovini, rekao je Ljubomir Majdančić, stručnjak za solarnu energiju.

– Američka ekonomija se okreće prema zelenoj tranziciji i to jako brzo. Vidjeli su da bez toga nema budućnosti. S druge strane, Amerika prati isto tako što se događa u Europi. Daje potporu europske zelene tranzicije u Europi, na način da se ide prema vodiku kao energentu koji će u Europi, a pogotovo u Istočnoj Europi, ojačati energetsku bilancu i pokazati neovisnost, s ciljem da se Amerika jedino malo pribojava kineskih vozila na električni pogon, koja su izuzetno kvalitetna po pitanju baterija i isto tako imaju cijenu koja je znatno niža od europskih i američkih vozila, poručio je Ivica Jakić, stručnjak za ugljikovodike., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.