Od ponedjeljka suci i državni odvjetnici provode mjere upozorenja

U ponedjeljak, 22. siječnja, suci na hrvatskim sudovima kreću s novim ciklusom mjera upozorenja, izvijestila je u petak Udruga hrvatskih sudaca (UHS), navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Sudjelovanje u tzv. mjerama upozorenja u ponedjeljak je najavila i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

UHS je izvijestio da će za vrijeme trajanja mjera upozorenja svi suci bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme.

– Prema posljednje prikupljenim informacijama, očekuje se bolji odaziv nego u prvom ciklusu, dok je na većini sudova odaziv i stopostotan, ističe sudačka udruga.

Dodaju da su o odgodama rasprava dogovorenih za ponedjeljak stranke već obaviještene putem e-spisa i svojih opunomoćenika, tj. odvjetnika na koje stranke upućuju da se kod njih raspitaju o daljnjim koracima.

Odgođena ročišta bit će zakazana u najkraćem roku nakon završetka mjera, navode u priopćenju.

U mjere upozorenja kreće se temeljem jednoglasne odluke svih ogranaka Hrvatske udruge sudaca, budući da iz Vlade RH ni Ministarstva pravosuđa i uprave nije stigla nova ponuda kojom bi se ispunilo obećanje iz svibnja 2023.

Razgovori s predstavnicima izvršne vlasti se nastavljaju, no budući da obje strane u ovom trenutku ostaju pri svojim stavovima, mjere upozorenja počinju po najavi, u ponedjeljak”. Dođe li do dogovora kojim bi se ispunili zahtjevi UHS-a, kažu u sudačkoj udruzi, mjere će se prekinuti i prije najavljenog datuma.

Podsjećaju da UHS od Vlade RH traži ispunjenje obećanja o provedbi konkretnih poteza jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom bruto plaćom isplaćenom zaposlenima u pravnim osobama u RH u prethodnoj godini, prema izračunu DZS, te sustav platnih razreda i izjednačavanje plaća sudaca drugog stupnja s plaćama sudaca visokih specijaliziranih sudova.

Riječ je, dodaju, o jednakim zahtjevima koji su izneseni i prihvaćeni u svibnju 2023. te ističu da su sve mjere koje poduzimaju usmjerene boljem, učinkovitijem i kvalitetnijem pravosuđu te konačnom sustavnom rješenju kroničnih problema pravosuđa, poručio je UHS.

Navode i da će u daljnjem postupanju suci, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge. Novi sastanak upravnog odbora UHS-a održat će se najkasnije 1. veljače 2024.

Više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.