Kako privući mlade u Hrvatsku vojsku?

U vremenima kada raste globalna nesigurnost i strah od novih ratnih sukoba, zanimanje mladih u Hrvatskoj za vojni poziv je u padu. Kako bi promijenili taj trend, u Ministarstvu obrane najavljuju povećanja plaća vojnicima i drugih materijalnih prava, ali i uvođenja brojnih promjena u skladu sa suvremenim vremenima, poput ublažavanja odredbe o tetovažama i, ako je moguće, služenja u vojarnama u blizini njihovih domova.

Kada je odlučivala čime će se baviti, Tea Trajković znala je da želi nešto izazovno. Tata joj je hrvatski branitelj, pa je odluka bila jednostavna, u vojsci je već 8 godina.

– Imam izazova u svom poslu, svaki dan je nešto drugačije, nešto novo, upoznati nove ljude, steći nova iskustva, kaže ta zamjenica zapovjednika 1. obučne satnije Obučne bojne.

Svoju budućnost kao profesionalni vojnik vidi i 21-godišnji Fran Hodak, polaznik specijalističke obuke

– Potrudit ću se koliko budem mogao napredovati, učiti, stjecati nove vještine i znanja, kaže.

Ali u nesigurnim i nestabilnim vremenima interes za vojni poziv kod mladih je sve manji. Potvrđuju to i u Ministarstvu, pa su odlučili doskočiti problemu. Planiraju ih privući većim plaćama i materijalnim pravima.

– Povećanje neće biti simbolično nego će biti onakvo kakvo treba biti, mora pratiti aktualne troškove, povećanje troškova života. Kada govorimo o njihovom stambenom zbrinjavanju svakako treba osmišljavati, raditi kreditne linije koje su beskamatne, određene olakšice kroz PDV, kaže Ivan Anušić, ministar obrane.

Onima poput Tee to će mnogo značiti.

– S obzirom na to da su se promijenili standardi života, tako bi se trebala promijeniti i naša plaća, svako uvećanje je dobrodošlo, ističe Tea Trajković.

A kako bi se privuklo što više mladih, dobrodošle su i druge promjene, pa je ideja i ublažiti kriterije za prijam u djelatnu vojnu službu.

Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale MORH-a objašnjava da svi moraju u tzv. probnom radu od šest mjeseci dostići kriterije koji se traže za profesionalnog vojnika.

– Samim ulaskom ne moraju imati te kriterije nego samo minimalne, a nakon toga u roku od šest mjeseci moraju dostići puni kriterij koji se odnosi na profesionalnog vojnika.

Tako će vojnici sada moći imati i tetovaže, barem na mjestima na kojima ih mogu pokriti.

– To je prva od nelogičnosti koja je iz užeg kruga izbacila ne mali broj mladih ljudi koji su imali neku nedužnu tetovažu. Danas je to sasvim nešto drugačije, danas se moramo prilagoditi modernim vremenima, trendovima, poručuje Anušić.

Prilagodit će u Ministarstvu zbog svega niz zakona i pravilnika. Oni koji se tiču samo MORH-a mogli bi se izmijeniti do ožujka, ali za neke novosti, poput one o tetovažama, bit će potrebna i suglasnost predsjednika., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.