Počela je edukacija posada hitne helikopterske službe

Hitna helikopterska služba timove će imati u bazama u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. U njima će biti ukupno 50 liječnika i 50 medicinskih sestara i tehničara, a interes za taj posao bio je i mnogo veći. Prvi letovi očekuju se početkom travnja.

Da ni izazova ni stresa neće nedostajati, dobro zna specijalist hitne medicine Adis Keranović koji 7 godina radi i leti u hitnom policijskom helikopteru u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Ovo je vrlo brzi stroj, on je u pravilu unutar 3-5 minuta u zraku od dojave, znači tu vam kreće stres – samo polijetanje, dozvola. Imate komunikaciju s medicinskim članom tima, to je sestra ili tehničar, pilotom, onda gdje ćete sletjeti, zbrinjavanje pacijenta na terenu, gasiti ili ne gasiti helikopter, objašnjava.

Sve situacije proći će u pet modula, danas je počela edukacija 20 članova zagrebačkog tima, a za preostalih 80 iz osječkog, riječkog i splitskog helikopterskog tima provest će se do kraja veljače.

Pripreme traju, uzbuđenje raste.

– Izazov je helikopter, let, nova okolina, kaže Paola Bajlo, specijalistica hitne medicine, a na pitanje je li uzbuđena, odgovara da nema osobe koja će reći da joj je svejedno.

Letjet će od početka travnja. Radi se na bazama, ali i helidromima poput onog u Slavonskom Brodu, Karlovcu, a razmišlja se, kaže ministar zdravstva Vili Beroš, i o Puli.

Ideja je razviti mrežu bolničkih helidroma uz ove četiri baze.

– Iznimna je to odgovornost, novi su elementi i tehnički i organizacijski, moramo naučiti nove vještine. Cilj je da svi naši građani imaju mogućnost zbrinjavanja u okviru zlatnog sata, rekao je.

Timovi iz Rijeke i Splita proći će i dodatnu edukaciju, vjerojatno u Italiji, i to u simulatoru. Riječ je o vježbi za slučaj da moraju izaći iz helikoptera potopljenog u moru.

Prvi službeni letovi u Hrvatskoj bit će dnevni.

– Krenut ćemo prvo s dvije baze pa onda s još dvije baze, prvo sve dnevne, a onda ćemo dodavati i noćne.Takav je ugovor i dogovor. Do sezone ćemo svi svuda letjeti, kaže Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Važno je to za sve bolničke i hitne službe.

Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava, siguran je da će to u perspektivi donijeti bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu za sve građane.

Jer zdravlje i spašeni životi nemaju cijenu., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.