Najveći izazov poslodavaca: zadržati kvalitetne radnike i privući nove

U Hrvatskoj je potkraj siječnja bilo zaposleno 1.646.540 osoba. Taj broj iz godine u godinu sve je veći: u odnosu na 2021. to je 114.000 radnika više. Nezaposlenih je 118.450, i taj broj u sezoni čak zna pasti ispod 100.000. Broj stranih radnika u Hrvatskoj odavno premašuje broj nezaposlenih, lani ih je u Hrvatskoj s dozvolom bilo više od 170.000. Poslodavcima je i dalje najveći izazov zadržati kvalitetne radnike, ali i privući nove. Sve je više pogodnosti koje se nude radnicima, a plaća više nije na prvome mjestu.

Već godinama oni su među najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj jer potrebe svojih zaposlenika stalno osluškuju. Vode računa i o tome kako privući nove.

– Mladi ljudi vole znati „Zašto sam tu? U kojem smjeru idem?”. Imamo velike mogućnosti napredovanja, što je njima izuzetno poticajno. Isto tako puno radimo na ravnoteži poslovnog i privatnog života, što znamo da je danas mladima od velikog značenja, rekla je Nataša Odak, menadžerica u Odjelu razvoja ljudskih resursa, dm-drogerie markt.

Kod nekih poslodavaca pogodnosti je više od dvije stotine: od novčane potpore za rođenje djeteta, preko slobodnih dana do potpore u stručnom i osobnom razvoju.

– Znači da nudimo one benefite koji su izrasli iz želje i potrebe zaposlenika kao i poslovanja, rekao je Tome Barić, direktor ljudskih resursa INA Grupe.

Danas poslodavci više nego ikad prije napore ulažu kako bi zadržali kvalitetne zaposlenike. Jer veće su mogućnosti zapošljavanja i promjene radnog mjesta.

– Što će zadržati nekoga u nekom poduzeću? Zadržat će ga njegov šef, prvi nadređeni, to je ljudima najvažnije, nakon toga ide plaća, nije da je plaća isključivo važna i onda jasno cjelokupno okruženje, zadovoljstvo bivanja. Koliko ta osoba, bez obzira na uspjeh firme, sebe osobno ostvaruje, istaknuo je Igor Žonja, direktor Alma Career regije jug i predsjednik Uprave portala Moj posao.

Poslodavcima pomaže i država kad je riječ o zapošljavanju mladih.

– Mi sad nudimo ugovore o radu koji su sufinancirani u različitim iznosima, 60 do 70% bruto plaće za poslodavca se sufinancira, potpuni preokret u onome što danas sufinanciramo i puno bolji uvjeti za radnike, osobito one mlađe. Uvodimo priliku da imaju jako dobra primanja, rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Cilj je da što više radno sposobnih ostane u Hrvatskoj te da nađu svoje mjesto na tržištu rada., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.