Što zapravo Filipini namjeravaju u južnom kineskom moru?

Foto: VCG

Petog ožujka su filipinski brodovi još jednom upali u susjedne vode grebena Ren’ai na kineskim otocima Nansha, da bi dostavili građevinski materijal na vojni brod koji je ilegalno “nasukan” u tom području. Kineska obalna straža je po zakonu poduzela potrebne kontrolne mjere nad brodovima filipinske strane, a svi potezi bili su profesionalni, suzdržani, racionalni i legalni.

Zapravo, onaj koji provocira na južnom kineskom moru ugrožava i mir regije. Ta je činjenica više nego čista. Najnoviji incident zapravo predstavlja najnoviji potez Filipina u njihovom planu u južnom kineskom moru. Radi ilegalne akcije na grebenu u južnom kineskom moru, filipinska strana je krenula u igru s najmanje tri strane:

Foto: VCG

Foto: VCG

Prvo, filipinska strana je fabricirala lažnu priču, praveći se žrtvom pod navodnim „zlostavljanjem“ kineske strane. U zadnje vrijeme, Filipini su često slali brodove i vojne brodove te upadali na kineski greben Ren’ai i otok Huangyan radi provokacije. Da bi varali međunarodnu zajednicu, iskrivili su racionalne poteze Kine za zaštitu vlastitih prava i predstavili ih kao „nasilno protjerivanje“ i „ometanjem rada filipinskih ribara“, fabricirajući laž o tzv. „zlostavljanju velike zemlje na malu“, čime su glumili žrtvu.

Drugo, pripremili su i tzv. Zakon namjeravajući pojačati „čipove“ u pregovorima s Kinom. Ove veljače, na Senatu Filipina je usvojen tzv. „Zakon o morskoj regiji“, u kojem su uključili kineski otok Huangyan, većinu grebena Nansha i povezane morske vode u svoju vodu, pokušavajući da domaćim zakonom utvrde ilegalno rješenje tzv. „arbitraže o južnom kineskom moru“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Treće, oblikovanjem svojeg kruga sebi stvaraju više opravdanja. Od lipnja 2022., kada je nova Vlada Filipina stupila na položaj, bila je aktivna u interakciji sa SAD-om u diplomatskom i sigurnosnom sektoru. Visoki dužnosnici SAD-a su najavili da će po Zajedničkom sporazumu o obrani između SAD-a i Filipina, osigurati zaštitu Filipinima. A zapravo je riječ o mamcu koji bi trebao dovesti do toga da filipinska strana postane pionir u konfrontaciji protiv Kine, čime izazivaju probleme u odnosima između Kine i susjednih zemalja.

Filipinska strana treba shvatiti da SAD nikako nije tzv. nesebični internacionalist, te da sve njihove azijsko-pacifičke politike zapravo služe vlastitoj hegemoniji s američkim značajkama. U američkom strateškom programu Filipini „volonterski“ služe da bi se bacali u opasno kockanje. Povijesno iskustvo je više puta svjedočilo da šahovska figura na kraju često završava odbačena.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.