Anušić o sastanku na Pantovčaku

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade Ivan Anušić komentirao je sastanak oko imenovanja šefa SOA-e na Pantovčaku, rekavši da mu je nazočilo šest sudionika, dva njegova savjetnika mogu sve potvrditi, te da je s predsjednikom države dogovoreno oko imenovanja Daniela Markića za ravnatelja SOA-e.

– Ovo je zadnji put da ću to ponoviti i neću više odgovarati na pitanja koja se tiče sastanka na Pantovčaku. Na tom sastanku bilo je šest ljudi, a dva moja savjetnika mogu potvrditi priču. Razgovarao sam s predsjednikom države i znam što sam dogovorio, to mogu potvrditi ljudi koji su bili sa mnom. Nemam se što očitovati na izjave Orsata Miljevića. Znam što sam dogovorio, komunicirao i ako to treba potvrđivati stotinu puta, onda više nema smisla. Ono što sam naučio i što mi je bila škola sastanka jest da neću više razgovarati na riječ nego ćemo imati zapisnik, promemoriju koju ćemo nakon sastanka potpisivati i onda s tom promemorijom ići dalje, jer ovako očito nema smisla, poručio je Anušić, te novinare uputio na potpredsjednika Vlade Tomu Medveda koji je zadužen za resor nacionalne sigurnosti.

Na pitanje je li ga istup predsjednika – Pantovčaka iznenadio, rekao je da je.

Istaknuo je i da se nije čuo s njime ovih dana.

– Nema potrebe da se čujemo i da se uvjeravamo. Dogovorili smo što smo bili dogovorili. To sam iskomunicirao i prenio premijeru. Nakon toga dolazi do promjene onoga što je rečeno u kabinetu predsjednika države. I onda se to počinje tumačiti kroz javni prostor, medije, naravno interpretirajući taj sastanak na sasvim drugačiji način. Mi možemo ovako dvije godine se natezati. Imenovanje ravnatelja SOA-e, imenovanje njegovog zamjenika koordinirat će i dalje dogovarati potpredsjednik Vlade Tomo Medved koji je zadužen za resor nacionalne sigurnosti. Ja sam tamo išao isključivo razgovarati o načelniku Glavnog stožera i njegovom imenovanju, tj. suglasnosti od strane Vlade Republike Hrvatske na prijedlog predsjednika. Neka tumači svatko kako hoće, ja znam što sam tamo bio rekao i što sam dogovorio, istaknuo je Anušić.

Najnovije nesuglasice na relaciji Pantovčak- Banski dvori izbile su kada je Milanović predložio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da imenuju Markića za v.d. ravnatelja SOA-e, na što mu je premijer odgovorio da ostaje pri svom stavu te mu je predložio Markića kao trajno rješenje na toj poziciji. Da na sastanku na Pantovčaku s ministrom Anušićem nije postignut dogovor oko oko Danijela Markića na čelu SOA-e potvrdio je sinoć Predstojnik predsjednikova ureda Orsat Miljenić.

– Na sastanku bilo je nas šestero i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor. Predsjedniku je Anušić iznio prijedlog za gospodina Markića i predsjednik je rekao to je jedna stvar o kojoj tek treba razgovarati. Ako je to za nekoga dogovor, onda mi nije jasno o čemu ta osoba govori, rekao je Miljenić sinoć.

Osvrnuo se i na to jesu li Rafali tempirani predizbornoj kampanji ili je ona tempirana prema njima.

– Nijedno ni drugo. Rafali su 2019. godine, još u onoj vladi na čelu koje je također bio Andrej Plenković, dogovoreni i ugovoreni i počeo je proces nabavke. Otprilike je tako nekako i sa helikopterima. Pošto se sada raspušta Sabor, Vlada više nema vlasti koje imala i krajnje je bilo vrijeme da se ugovori potpišu. Već idući tjedan vlada ne bi mogla donositi odluke o helikopterima koje je donijela prije tjedan dana. Ovo su stvari koje su kontinuitet rada, funkcioniranja, djelovanja, strateškog planiranja, opremanja vojnih snaga i oni jednostavno dolaze. Ovo je proces koji traje punih osam godina i jednostavno projekti dolaze sami po sebi, a poklapa li se s izbornim procesom ili ne, to možemo tumačiti na svakakve načine. Netko tko je zlonamjeran će tumačiti da je to upravo to. A na kraju kraja imamo se čime i pohvaliti. Zašto ne bi to na kraju krajeva rekli i u predizbornoj kampanji? upitao je Anušić.

U vojarni “Lučko” potpisan je Ugovor o nabavi osam dodatnih helikoptera Black Hawk između Vlade Republike Hrvatke i Vlade SAD-a.

Nabava osam zrakoplova UH-60M Black Hawk predstavlja velik i bitan trenutak za Oružane snage RH i Hrvatsku, kazao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić.

– Ovo je velik i bitan trenutak za oružane snage, za cijelu Hrvatsku i potvrda savezništva i odlične suradnje sa SAD-om, poručio je.

Ministar obrane je napomenuo da suradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD-om traje još od Domovinskog rata.

– Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato trebamo znati tko je saveznik Hrvatske, tko je joj pomogao kad joj je trebala pomoć. Pobjednička vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti, dodao je.

Ukupna vrijednost osam helikoptera UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 milijuna američkih dolara. Četiri helikoptera stižu u Hrvatsku putem donacije SAD-a, a četiri nabavom iz hrvatskog državnog proračuna.

Financijska pomoć SAD-a pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnjem proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. osigurati preostali iznos.

Svi helikopteri s opremom trebali bi biti isporučeni Hrvatskoj tijekom 2028.

Hrvatska trenutno ima četiri helikoptera UH-60M Black Hawk, a dva od njih donirala je američka vlada.

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes kazala je kako helikopteri Black Hawk predstavljaju “znatno ulaganje” u sigurnost i obranu te da je riječ o jednoj od najučinkovitijih takvih letjelica.

Nabavom helikoptera Black Hawk “naš će snažni saveznik biti još jači”, istaknula je veleposlanica SAD-a.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.