„Plus ili minus“, inozemna poduzeća imaju sve više mogućnosti na kineskom tržištu

Foto: VCG

Prema podacima Konferencije o trgovini i razvoju Ujedinjenih Naroda (UNCTAD), u 2023. izravne investicije širom svijeta su pale za 18 %, i zbog toga razne zemlje povećavaju privlačnost za ulaganje. Kako Kina privlači strane investicije? Kako Kina povećava otvaranje prema svijetu? Na ovogodišnjem Radnom izvješću kineska Vlada je uz niz „računanja plus ili minus“ dala svoj odgovor.

Prvo pogledajmo na „plus“. Od produženja Kataloga djelatnosti za koje su poticana strana ulaganja, i pojačanja garancija usluga stranim poduzećima, pa sve do povećanja uvjeta strancima prilikom rada, studija i turizma u Kini, kineska strana je kroz niz detaljnih mjera namijenjenih potrebama stranih poduzeća osigurala važnu garanciju njihovom poslovanju.

Ali nije bilo samo „pluseva“, već i „minusa“. U Radnom izvješću je kineska Vlada inicirala nastavak skraćenja negativnog popisa za pristup stranim investicijama, i sveobuhvatno otkazivanje restrikcija pristupu stranih investicija proizvodnoj djelatnosti, kao i olakšavanje pristupa stranih investicija tržištima telekomunikacija, medicine i drugim uslužnim djelatnostima. Svim tim mjerama Kina je prikazala odlučnost za povećanje otvaranja prema svijetu, čime je doprinijela snažnom pokretačkom snagom brojnim inozemnim poduzećima za njihovo dugoročno poslovanje u Kini, čime je doprinijela i blagostanju u svijetu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Osim „pluseva i minusa“, među mjerama Kine za privlačenje stranih investicija je uključena i „jednakost“ – koja predstavlja građanski tretman inozemnim poduzećima te im osigurava da ravnopravno sudjeluju u vladinim nabavkama, tenderima i postavci standarda. Stručnjaci smatraju da te mjere podrazumijevaju ravnopravnost i jednakost, čime je prikazano kako kineska Vlada iskreno pomaže stranim poduzećima u rješavanju praktičnih problema i provođenju njihovih projekata.

Ipak, kapital slijedi profit. Prema statistici kineskih nadležnih organa, zadnjih godina je stopa profita vanjskih investicija u Kini iznosila oko 9 %, što je prilično visoko u smislu međunarodne razine. Nije teško shvatiti da su strane investicije osvajale bogate profite birajući kinesko tržište, i zahvaljujući tome su zadržale veliki entuzijazam za investiciju u Kinu.

U zadnje vrijeme, rezultati anketa kod komercijalnih komora SAD-a, Japana i drugih zemalja u Kini su prikazali kako većina njihovih poduzeća u Kini nastavlja gledati na Kinu kao na njihovu globalnu prioritetnu destinaciju – ili među prve tri destinacije za investiciju. Kao što je naveo Nicolas Hieronimus, izvršni direktor francuske L’ORÉAL Paris grupe, „sljedeća Kina“ i dalje je Kina, „nastavit ćemo u Kini, za Kinu, i zajedno rasti s Kinom“.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.