Sankcijama i udarima se ne može zaustaviti napredak Kine

Foto: VCG

U zadnje određeno vrijeme su SAD slobodno proširile koncept o državnoj sigurnosti i zloupotrijebile nacionalnu snagu, neracionalno i beskrupulozno udarivši na kineska poduzeća. Zadnjih dana, američki predsjednik Joe Biden je proglasio pokretanje istrage o internetsko povezanim automobilima proizvedenim u Kini. Dok su Uprava nacionalne sigurnosti i Vijeće vladinih poslova američkog Senata, podnošenjem nacrta zakona, a pod opravdanjem „državne sigurnosti“, inicirali ograničenja kineskim tvrtkama bio-tehnike. Od ove godine, SAD su u ime ruskih problema i vojnih pitanja, kao i pod drugim izgovorima, neracionalno vršile sankcije i udare na kineska poduzeća visoke tehnike, posebno u sektoru čipova, umjetne inteligencije, telekomunikacija i drugim sektorima visoke tehnike.

U američkoj unilateralnoj sankciji nedostaje osnova međunarodnih prava. Riječ je o tome da stavljaju domaće zakone iznad međunarodnih prava i zakona drugih zemalja. SAD su, gospodarskom prisilom i zlostavljanjem u visokotehnološkim sektoru, kršile pravila tržišnog gospodarstva i ravnopravne konkurencije, i gazile propise međunarodne trgovine. Čak i po „američkim standardu“, u velikom broju njihovih sankcija nedostaje osnove, i puno je tu laži i apsurdnih teorija.

Kineska strana dosljedno se protivi unilateralnim potezima. Američka strana dosljedno poduzima mjere ciljane na Kinu i kontrolu izvoza, pregled na investicije i unilateralne sankcije, čime teško ugrožava pravedne interese kineske strane.

Foto: VCG

Foto: VCG

Razvoj Kine je pokrenut inovacijom, a u razvoju i jačanju Kine postoji i vlastita unutarnja logika, što se ne može zaustaviti vanjskom snagom. U 2023., kineski BDP je premašio 126 bilijuna yuana, Kina je realizirala novi proboj u tehnološkoj inovaciji, i brzo se oblikovala nova kvalitetna produktivna snaga. Na primjer, globalna prva nuklearna elektrana 4. generacije je službeno počela proizvodnju, domaći veliki zrakoplov C919 je počeo komercijalno poslovanje, a objavljeno je i globalno prvo rješenje za 5,5 G pametni internet… Kina upravo nastoji postati gorje globalne tehnološke inovacije, čime ne samo da će donijeti profit sebi, već i blagostanje cijelom svijetu.

Istovremeno, Kina također ubrzava izgradnju protusankcijskog sustava. Osim posebnog Zakona protiv sankcija stranih zemalja, u 2023. godini novoobjavljenom Zakonu o vanjskim odnosima također je propisano i kako za poteze koji krše međunarodna prava i osnovna pravila međunarodnih odnosa, i ugrožavaju kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, Kina ima prava poduzeti odgovarajuće protumjere i restriktivne mjere. Kina ne namjerava ratovati zbog sankcija, ali svakako će poduzeti potrebne mjere i odlučno zaštiti vlastita pravedna i legalna prava.

Dokle god američka strana nastavi gledati na Kinu kao na glavnog konkurenta, neće se obustaviti udar na Kinu. Američka strana ne bi mogla uplašiti Kinu sankcijama. Američka strana treba ispraviti pogrešno poimanje da gleda na razvoj Kine kao na prijetnju, i odbaciti poteze koji politiziraju trgovinska i tehnološka pitanja, otkazati ilegalne i unilateralne sankcije na kineska poduzeća, te praktičnim korakom unaprijediti kinesko-američke odnose zdravim, stabilnim i održivim prugama.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.