„Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti“ okupio 2500 maturanata

U Gospodarskom centru OBŽ u Osijeku održan je „Sajam mogućnosti – putokaz budućnosti“, nova manifestacija namijenjena maturantima gdje imaju imaju priliku na jednom mjestu doznati sve o mogućnostima u odabiru daljeg obrazovanja ili na tržištu rada.

Uz maturante iz svih škola Osječko-baranjske županije, njih oko 2500, njihove roditelje i profesore, kao i predstavnike 46 izlagača (fakulteta, visokih učilišta i poslodavaca), otvorenju sajma nazočili su i zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šeperac, brigadni general Ivan Zelić kao izaslanik ministra obrane Ivana Anušića i drugi.

– Upravo ovaj događaj je pokazatelj koliko je međusobna suradnja između jedinica lokalne i regionalne uprave, realnog sektora i akademske zajednice iznimno važna kako bi naši mladi ljudi dobili sve informacije na jednom mjestu i odlučili se koji korak će napraviti u budućnosti. A svako ulaganje u mlade ljude je ulaganje u budućnost. Tako i grad Osijek stipendira najbolje studente sa 160 eura mjesečno, najbolje učenike sa 80 eura mjesečno, nagrađujemo naše najbolje maturante sa vozačkim ispitom i želimo svima puno sreće u njihovoj daljnjoj budućnosti i da izaberu pravi put u svom životu – poručila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

– Očekujemo da mnogi ovdje nazočni učenici u budućnosti kreiraju politike koje mi danas radimo, a sada osluškujemo njihove potrebe i potrebe na tržištu i potom postupamo upravo tako da zadržimo mlade i da oni pronađu svoj daljnji put. Kao županijska uprava imamo niz mjera za poticanje gospodarstva, poduzetništva, za mlade poduzetnike i poljoprivrednike, za razvoj turizma i sve je u cilju ostanka mladih ovdje. Onima koji ipak odluče otići na neko vrijeme želimo da steknu što bolja znanja i vještine i da nam se vrate – poručio je župan Mato Lukić.
Rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac kazao je kako Sveučilište prati trendove te organizira sve što zahtijeva tržište rada i što žele mladih.

– To su stipendije, uvođenje novih studijskih programa, subvencije smještaja i gradskog prijevoza kao i sobe u studentskim domovima po povoljnim cijenama. Tu su i novi studijski programi kao što je edukacijska rehabilitacija, farmacija, programi sestrinstva, medicine i građevine, psihologije, kineziologije, odnosno zaista široka lepeza – kazao je rektor Guberac.

Dodao je da Sveučilište trenutno ima 16.200 studenata, nudi 1.600 kreveta u tri doma od kojih je jedan zapravo najveći studentski dom u Hrvatskoj i u rangu hotela sa četiri zvjezdice.
Sajam zanimanja i mogućnosti održava se danas i sutra u organizaciji Osječko-baranjske županije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.