Sve češće internetske prijevare

Sve su češće internetske prijevare koje ciljaju potrošače radi krađe podataka i ostvarivanja financijske koristi. Prijevare koje su bile karakteristične za računala preselile su se na mobilne uređaje. Varalice napadaju raznim zloćudnim aplikacijama.

Računalne prijevare su u porastu. Prošle godine prijavljeno je približno 1.700 kaznenih djela iz područja kibernetičke sigurnosti. Sve češća meta su mobiteli.

Do podataka se pokušava doći i putem štetnih aplikacija. I to onih koje korisnici skidaju sami, najčešće s neprovjerenih stranica.

– Najbolje je paziti da sve što koristimo bude instalirano s pravog dućana s aplikacijama, uobičajenih web stranica i da mailovi koje otvaramo budu samo od onih koje poznajemo i očekujemo. Ako je došlo do infekcije, najbolje je u potpunosti resetirati mobitel i obrisati sve na njemu, naglašava Dragan Petric, izvršni urednik BUG-a.

Internetske prijevare prijavljuju se policiji.

Oštećenim korisnicima slaba je utjeha i činjenica da su kazne za internetske prijevare izrazito blage – za manji prekršaj od šest mjeseci do pet godina zatvora. Za hakiranje državnih institucija do 8 godina zatvora., više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.