Ne primajte obojene novčanice

Kako prepoznati radi li se o krivotvorenoj novčanici ili kovanici i što poduzeti u tom slučaju, ispričala je Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca.

– Obojenje novčanica EKZ zaštitom se događa u slučaju da se dogodi neka pljačka bankomata, on je zaštićen elektrokemijskom zaštitom, onda se novčanice automatski obojaju. Boje su najčešće zelena, ali ima crvenih i drugih boja. Važno je napomenuti javnosti da takve novčanice ne zaprimaju. Ako vam netko da takvu novčanicu koja je obojena, nemojte je zaprimiti. Ako slučajno dođe u Vaše ruke, odmah je odnesite u nadležnu policijsku postaju ili u banku koja će proslijediti nama na analizu, rekla je Petra Poldrugač.

Otkrila je i kako prepoznati takve novčanice:

– Ako primijetite da je novčanica obojena, nemojte je nikada zaprimiti jer ćete teško prepoznati je li riječ o elektrokemijskoj zaštiti ili je riječ o nekom drugom obojenju, kao kad ste je stavili u džep ili veš-mašinu. Zaposlenici banke su dobro upoznati sa svim tim situacijama i oni će vam na licu mjesta moći reći može li se novčanica zamijeniti. Novčanice se uvijek šalju u HNB na analizu, a ako dođete u banku s manje oštećenom novčanicom koja ima neku rupicu ili je poderana ili ima grafit na sebi, onda će vam zaposlenici zamijeniti za isti apoen za važeću novčanicu koja je dobra, kaže Poldrugač., stoji u objavi na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.