Posljednjih dana vidno raste vodostaj Drave

Trenutačno iznosi 254 cm, no za sada nema straha od većih problema. Stručnjaci kažu da je vodostaj za ovo doba godine – uobičajen.

Posljednjih je dana zbog obilnih kiša razina Drave znatno narasla, no iz Hrvatskih voda poručuju – nema razloga za zabrinutost.

– Situacija na Dravi i Dunavu je uobičajena za ovo doba godine. Imamo zbog režima vodnoga na Dravi i Dunava pojačane vodostaje, što se vidi ovdje na licu mjesta. Znači mi smo sad ovdje na Dravi na proglašenju pripremnih mjera obrane od poplava, rekao je Željko Kovačević, direktor VGO-a za Dunav i donju Dravu, Hrvatske vode.

U iduća dva tjedna očekuje se dodatan vodeni val koji je trenutačno u Njemačkoj, a nagle promjene vodostaja najteže padaju ribičima.

– Kad voda tako naglo raste i opada, onda riba je preplašena i onda se ona raširi i ne uzima hranu, raširi se, sakrije se u svoja skloništa i ne peca… Mi idemo radi rekreacije, pa malo se igramo i tak zabavljamo, kaže Andrija Belaj, ribič.

Osječani su odavno naviknuti na suživot s Dravom. Neki su sezonu kupanja već i otvorili. Primjećuju promjenu, no straha nema.

Lani je vodostaj Drave bio rekordno visok, pa je poplavljeni dio šetnice mnogima služio za fotografiranje što je iznimno opasno.

– Pogotovo kad tamo vidim djecu, prođu me trnci. Ja molim da se, apeliram, ne znam kako bih to rekao, da ne idu na lukobran ispod KBC-a. Općenito neka se ponašaju opreznije, ozbiljnije i, eto, neka vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svoje djece. To je ono najbitnije što bih mogao poručiti, zaključuje Kovačević.

Iako se ove godine očekuje uobičajeno stanje, bude li većih promjena, mjere obrane od poplave su spremne., više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.