Kineski muzej digitalno replicirao složene tisućljećima stare vinske posude

Foto: VCG

Kineski muzej objavio je digitalnu repliku kompleta vinskih posuda starih 2400 godina, koje su se nekoć smatrale presloženima za repliciranje.

3D digitalna verzija Zuna i zdjele Markiza Yija od Zenga prikazana je u video isječku koji je objavio Muzej pokrajine Hubei u Wuhanu, glavnom gradu te središnje kineske pokrajine.

Izvorno brončano posuđe, koje datira iz Razdoblja zaraćenih država (475.-221. pr. Kr.), sastoji se od zuna (obredne posude za vino u drevnoj Kini) i kotla. Zun je služio za držanje vina, dok je kotao držao vodu koja ga je zagrijavala ili hladila. Na zun i kotao bili su zalemljeni deseci dodataka, uključujući izdubljene ukrase u obliku isprepletenih zmajeva i zmija.

“Ovo je najkompleksnije i najizvrsnije brončano posuđe iz razdoblja prije dinastije Qin. Relikt tek treba biti u potpunosti reproduciran jer je njegova unutarnja struktura i dalje misterij”, rekao je Zhang Changping, profesor povijesti na Sveučilištu Wuhana.

Za najnoviji projekt replikacije, koji su zajednički proveli Muzej pokrajine Hubei i Muzej palače, korišteno je industrijsko CT skeniranje za otkrivanje nevidljivih struktura vinskih posuda.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.