Udar novog toplinskog vala

Hrvatsku je zahvatio još jedan toplinski val. Od danas velika i vrlo velika opasnost za zdravlje, a u petak i subotu vrijedit će za cijelu zemlju.

Pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, s najvišim temperaturama zraka između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva.

U unutrašnjosti je poslijepodne uz jači razvoj oblaka lokalno moguć pokoji pljusak s grmljavinom, osobito u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar slab, ponegdje do umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni, još ujutro bura.

Na snazi je crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura za nekoliko regija: zagrebačku, riječku, kninsku, splitsku, dubrovačku. Narančasto upozorenje na snazi je za osječku, gospićku i karlovačku regiju.

Starije se poziva da ne izlaze na otvoreno između 10 i 17 sati te da piju dovoljno tekućine, a roditelje se upozorava da ni slučajno ne ostavljaju djecu samu u vozilima.

O nužnosti tih upozorenja govore dva jučerašnja slučaja. Makarski vatrogasci su iz zaključanog vozila oko 17 sati izvukli dijete, a isto su samo dva sata poslije učinili i njihovi kolege iz Kaštel Lukšića.

– Dovoljno je 15 minuta u zagrijanom automobilu da dođe do teškog narušavanja zdravlja djeteta i do oštećenja organa, a nekada nažalost, vidimo iz prakse, i do fatalnog ishoda, ističe Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će vjerojatno biti sve veći. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene pokazuju vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, DHMZ donosi vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina., više pročitajte na hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.