”Mjere koje je poduzela Kina su trenutno jedine za koje znamo da su dokazano uspješne,” rekao je 24. veljače Bruce Aylward, viši savjetnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije.

Na taj dan je Zajednička stručna ekipa Kine i SZO-a za epidemiju novog koronavirusa u Pekingu održala novinsku konferenciju. Stručna ekipa smatra da je kineska do sad nezabilježena javna zdravstvena reakcija na epidemiju bolesti COVID-19 ostvarila zavidne rezultate u blokiranju prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka te spriječila ili barem odgodila stotine tisuća slučajeva. Stručnjaci su predložili drugim zemljama da odmah ponovo procjene poduzete mjere prema Kini.

Kao strani direktor ekipe, Aylward je na tiskovnoj konferenciji iskreno priznao da je sam nekad, kao drugi, imao dvosmislen stav prema ne-farmaceutskoj intervenciji. No, kineske mjere su, s obzirom da nema lijekova niti cjepiva, iskoristile što imaju, prilagođavajući se potrebama i spašavajući živote.

Ove nepristrane ocjene proizlaze iz intenzivnog istraživanja i inspekcije na prvoj liniji borbe protiv epidemije. U proteklih 9 dana je stručna ekipa SZO-a od 12 međunarodnih stručnjaka, s kineskim kolegama, provela inspekciju u Pekingu, Guangdongu, Sichuanu, Hubeiju i drugim mjestima.

Kakva je kvaliteta kineske borbe protiv epidemije? Zaključak do koga su došli temelji se na inspekciji na prvoj liniji i očito ima autoritet i kredibilitet.

Epidemija upale pluća uzrokovane novim koronavirusom je veliki hitni slučaj u javnom zdravstvu s najvećem brzinom širenja, najvećem okvirom zaraze i poteškoćama u suzbijanja od osnutka Narodne Republike Kine.

Za Kinu je to kriza, ali također i veliki ispit. Kina je ovako riješila ispit:

Kineski vrhovni vođa Xi Jinping je osobno pratio aranžman borbe, više puta vodio sastanke za donošenje odluka na najvišoj razini, gdje su postavljeni opći zadatak i cilj. Kinesko Državno vijeće je osnovalo mehanizam za zajedničko suzbijanje i kontrolu. Središnja vodeća ekipa je vodila borbu iz epicentra virusa. Sve ovo je osiguralo snažno vodstvo za pobjedu u borbi.

Od odlučne odluke za privremeno zatvaranja kontakata grada Wuhana s vanjskim svijetom, do zajedničke akcije svih mjesta diljem zemlje i oblikovanja mreže koja pokriva i gradska i seoska područja za suzbijanje epidemije… od brze izgradnje posebnih bolnica za primanje zaraženih pacijenata u Wuhanu, do hitnog slanja više od 330 medicinskih ekipa s više od 40 tisuća medicinskih radnika iz civilnih ili vojnih institucija… od brze obnove rada i proizvodnje medicinskih potrepština, do prioritetnog osiguranja opskrbe životnim potrepštinama u epicentru je cijelo kinesko društvo suočeno s epidemijom, prikazalo iznenađujuću kinesku brzinu, dimenziju i učinkovitost.

Prema podacima je 24. veljače u kontinentalnom djelu Kine, osim pokrajine Hubei, broj novopotvrđenih slučajeva je smanjen na jednoznamenkast. Više mjesta u Kini je spustilo razine hitnog odgovora na hitne slučajeve u zdravstvu.

Za međunarodnu zajednicu, Kina je u više od mjesec dana svojim rezultatima u borbi protiv epidemije pružila svjež uzorak za analizu njenog društvenog sustava i učinkovitosti upravljanja.

Sara Flounders, američka politička autorica je nedavno u svom tekstu istaknula da mjere koje je poduzela Kina u borbi protiv novog koronavirusa nisu nikad provedene u kapitalističkim zemljama. Suštinska značajka socijalizma Kine je da u krizi i hitnim situacijama blagostanje naroda uvijek ima prioritet pred profitom.

Robert Lawrance Kuhn, predsjednik američke Zaklade Kuhn smatra kako moć mobilizacije koju je pokazala kineska vlada nema presedaaa u zdravstvenoj povijesti svijeta i teško je da druge zemlje to mogu uraditi na istoj razini. Razlog kineskog pravovremenog suzbijanja širenje epidemija je uglavnom centralizirano i jedinstveno vodstvo.

Dr. Aylward je na novinarskoj konferenciji 24. veljače pohvalio izvanredne odluke kineskih čelnika, sinergiju Kine u borbi protiv epidemije i zajedničku volju cijelog društva, nazivajući ovo “jedinstvom u pravom smislu.”

Mnogo stranih korisnika interneta je komentiralo: “nigdje u Kini nije bilo prekida vode, struje, grijanja, telekomunikacija, opskrbe životnim potrepštinama, niti društvenih nereda, a to je nevjerojatno u drugim zemljama.”

Johan Netys, predsjednik međunarodnog društva za antivirusna istraživanja i profesor virologije na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu u Belgiji je istaknuo da su mjere koje je poduzela Kina odlučne i snažne te su osvojile dragocjeno vrijeme za pobjedu epidemiju u međunarodnoj zajednici.

Kao što je predložio dr. Aylward, svijetu je potrebno kinesko iskustvo za reakciju na ovu epidemiju. Trenutno se neke dokazano učinkovite kineske mjere koriste i u drugim zemljama gdje se pojavioi taj virus. Na primjer, Italija je nedavno objavila da će mjere karantene u 11 gradova.

Novi koronavirus je nova vrsta patogena i čovječanstvu je potreban proces za usavršavanje razumijevanje tog virusa, a istovremeno ne smije niti malo opuštanja u suzbijanju epidemije. Kao što je rekao Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik SZO-a, “ključna informacija koja bi svim zemljama donijela nadu, hrabrost i pouzdanje, je da taj virus može biti pod kontrolom.”

Kao zemlja koja nosi veliku odgovornost za javno zdravstvo svijeta, Kina će nastaviti koristiti prednost društvenog sustava, davati sve od sebe u borbi protiv epidemije, dijeliti iskustvo sa svim zemljama, pojačati suradnju u istraživanju antivirusnog lijeka i cjepiva i pružati pomoć u okviru svoje mogućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.