„S inovacijom kao glavnim pokretačem razvoja, trebamo poticati transformaciju globalne industrije znanosti i tehnologije,“ jedan je od zaključaka o 10 iskustava razvoja Shenzhena kineskog predsjednika Xi Jinpinga s proslave 40. obljetnice osnutka Posebne gospodarske zone Shenzhen na jugu Kine 14. listopada. Veliki napredak Shenzhena, od nekadašnjeg gradića na granici do sadašnjeg grada znanosti i tehnologije, je uvijek povezan s riječju „inovacija“, koja je postala važan unutrašnji pokretač razvoja grada te ključ još većeg budućeg razvoja.

— Nekadašnja pustinja znanosti i sadašnji grad inovacije

Prije osnivanja posebne gospodarske zone, odnosno 40 godina ranije, je Shenzhen bio prava „pustinja znanosti i tehnologije“ te su u cijelom gradu bila samo 2 inženjera, a resursi za znanost i tehnologiju su bili ravni nuli. Danas je Shenzhen na naprednoj liniji znanstvenotehnološkog razvoja, s više od 30 tisuća tehnoloških tvrtki, uključujući Huawei, Kinesku generalnu grupaciju za nuklearnu energetiku (eng. China General Nuclear Power Group, CGN), Tencent (matičnu tvrtku Wechata), BYD i druge tvrtke s vodećim položajem u Kini i u svijetu. Na ljestvici 30 gradova s najjačom inovacijom koju je objavio Forbes China se Shenzhen nalazi na prvom mjestu među kineskim gradovima i zaslužuje titulu „grada inovacije“.

Današnji Shenzhen je grad s novom i visokom tehnologijom, kao što su 5G, automobili na nove oblike energije, OLED zasloni itd., a mnoge od njih su na vodećem položaju u svijetu. U 2019. je prosječan broj patenata izuma na svakih 10 tisuća stanovnika bio 106,3, što je 8 puta više do prosječnog broja u cijeloj Kini. Broj prijava za međunarodna priznanja patenata u okviru Ugovora o patentnoj suradnji (eng. Patent Cooperation Treaty, PCT) Shenzhena se 16 godina zaredom nalazi na prvom mjestu među svim kineskim gradovima, a udio Shenzhena među svim prijavama iz Kine je iznosio 30,6% …

— Neovisna inovacija poduzeća je važan sektor

Neovisna inovacija poduzeća je važan sektor. Podaci pokazuju kako su više od 90% tvrtki s inovativnom tehnologijom u Shenzhenu domaće tvrtke, više od 90% institucija za inovaciju su smještene u tvrtkama, više od 90% istraživačkog osoblja za inovaciju u tehnologijama su djelatnici tvrtki, više od 90% sredstva za istraživanje i razvoj su uložile tvrtke, a više od 90% patenata izuma koji su intenzivno povezani s funkcijom i poslovima izumitelja je došlo iz tvrtki, kao i više od 90% važnih znanstvenotehnoloških patenata izuma. Tvrtke, kao dominantni dio inovacije pokretane potrebama tržišta su postale najveća značajka inovacije u Shenzhenu.

Sve više inozemnih divova uspostavlja istraživačke centre u Shenzhenu, uključujući Airbus, Boston Consulting Group (BCG), Accenture itd.. Tom Enders, bivši izvršni direktor Airbusa, je opisao Shenzhen kao kinesku „Silikonsku dolinu“, očekujući kako će Airbus bolje konzumirati kinesko inovativno iskustvo i valorizirati potencijal Kine u inovaciji, radi boljeg razvojnog puta u svijetu.

— Nekadašnje uspavano ribarsko selo, današnji dom Huaweija i Tencenta

U proteklih 40 godina su građani Shenzhena svojim nastojanjima i marljivošću stvorili inovativni grad pun novih tehnologija. U budućnosti će inovacija i dalje biti glavni pokretač grada, kao demonstrativne zone socijalizma s kineskim značajkama. Kineski predsjednik je u obraćanju na proslavi desetak puta spomenuo riječ „inovacija“, ističući buduću podršku Shenzhenu u daljoj reformi i više ovlasti. Kao što je predvidjela novinska agencija Bloomberg, Shenzhen, nekadašnje uspavano ribarsko selo je već postalo dom Huaweija, Tencenta i drugih tehnoloških tvrtki, a u budućnosti će postati financijski centar znanstvenotehnološke inovacije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.